Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Αγωγές και κατά της AMD για τις ευπάθειες των επεξεργαστών



Μετά την Intel, στο στόχαστρο μπαίνει και η AMD


 



















Το σίριαλ με τις ευπάθειες Spectre και Meltdown έχει πολλά ακόμη επεισόδια και παρά το γεγονός πως η Intel έχει τη μερίδα το λέοντος στα προβλήματα, φαίνεται πως και η AMD θα "πληρώσει" με τη σειρά της.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τουλάχιστον δύο δικηγορικά γραφεία μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει πως θα καταθέσουν αγωγές κατά της εταιρείας, κατηγορώντας την για το ότι δεν ανακοίνωσε την ευπάθεια των επεξεργαστών της στο Spectre bug παρά το γεγονός ότι γνώριζε για την ύπαρξή του.
Από την AMD είχαν δηλώσει πως οι επεξεργαστές της δεν είναι ευάλωτοι στο Meltdown bug (παραλλαγή 3) ενώ όσον αφορά στο Spectre, (παραλλαγή 1) είχαν σημειώνει πως είναι ένα πρόβλημα που αφορά παλιούς επεξεργαστές και μπορεί να λυθεί μέσω software.
Όσον αφορά στην παραλλαγή 2 της ευπάθειας που ανήκει στα Spectre bug, είχαν ανακοινώσει πως εξαιτίας της αρχιτεκτονικής των επεξεργαστών είναι σχεδόν απίθανο να προσβληθεί κάποιος υπολογιστής, όμως το παρακολουθούν στενά και συνεργάζονται με τις εταιρείες του χώρου πάνω σε αυτό.
Σύμφωνα με τα δικηγορικά γραφεία που προτίθενται να προχωρήσουν σε αγωγές, το πρόβλημα είναι πως η AMD με δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις που έβγαλε δεν ήταν ξεκάθαρη. Εκπρόσωπός της είχε αρχικά ανακοινώσει πως οι επεξεργαστές της είναι ευάλλωτοι στη μία παραλλαγή του Spectre, ενώ στη δεύτερη οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδενικές. Κατόπιν, με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 11 Ιανουαρίου οι δικηγόροι θεωρούν πως εμμέσως από την εταιρεία "παραδέχτηκαν" πως οι επεξεργαστές ήταν ευάλλωτοι και στις δύο παραλλαγές.
Ουσιαστικά, οι δικηγόροι βρήκαν αφορμή και "πάτημα" στις διατυπώσεις των εκπροσώπων της AMD και το σκεπτικό τους είναι πως το "σχεδόν μηδενικό ρίσκο" δε σημαίνει "μηδέν ρίσκο" (Near Zero Risk of Exploitation Does Not Equal Zero Risk) άρα οι επεξεργαστές έχουν πρόβλημα και η AMD δεν το δήλωσε όπως θα όφειλε, αφού το γνώριζε.
Από την AMD δήλωσαν πως αυτοί οι ισχυρισμοί δέν έχουν αξία και βάση και θα υπερασπιστούν σθεναρά την εταιρεία.




PCMagGreece