Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ερευνητές συνέδεσαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο στο Internet


Το εγχείρημα έχει ως στόχο να βοηθήσει όσους θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.



Σημαντικό άλμα στον τομέα της ιατρικής πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Wits του Γιοχάνεσμπουργκ, αφού ανέπτυξαν μία μέθοδο σύνδεσης του ανθρωπίνου εγκεφάλου με το... Διαδίκτυο, μέσω κατάλληλης διεπαφής.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Medical Express, το εγχείρημα, που έχει λάβει την ονομασία "Brainternet", έχει ως στόχο να μετατρέψει τον εγκέφαλό μας "σε ένα ΙοΤ κόμβο προς τον Παγκόσμιο Ιστό", επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας του.

Το σύστημα βασίζεται στην τεχνική της ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, όπου η εγκεφαλική δραστηριότητα καταγράφεται από ειδικές συσκευές. Στη συνέχεια, τα σήματα στέλνονται σε ένα μίνι υπολογιστή Raspberry Pi, ο οποίος και τα προβάλλει online, μέσω κατάλληλου λογισμικού, σε μία ιστοσελίδα την οποία μπορεί να προσπελάσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Ο Adam Pantanowitz, καθηγητής του τμήματος Electrical and Information Engineering του Πανεπιστήμιου Wits, δήλωσε χαρακτηριστικά:

"Το Brainternet είναι η αιχμή της τεχνολογίας σύνδεσης εγκεφάλου - υπολογιστών. Υπάρχει έλλειψη εύκολα κατανοητών πληροφοριών σχετικά με το πώς λειτουργεί και επεξεργάζεται πληροφορίες ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Το Brainternet έχει ως στόχο να διευκολύνει τους ανθρώπους που θέλουν να κατανοήσουν τον δικό τους εγκέφαλο, αλλά και αυτούς άλλων. 

Το πετυχαίνει αυτό μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας, καθώς και επιτρέποντας κάποια διαδραστικότητα."


πηγή: PcMag Greece